Jak usunąć komunikat o aktualizacji do wersji Windows 10 Technical Preview

Redaktor NetMaster
Redaktor NetMaster
2 min. czytania

Nie tak dawno pisałem o tym, jak przygotować komputer z systemem Windows 7 i 8 do aktualizacji do wersji Windows 10 Preview za pośrednictwem aktualizacji. Ktoś od dawna jest aktualizowany w ten sposób, ale, jak rozumiem, są tacy, którzy po przeczytaniu o różnych problemach w próbnej wersji systemu operacyjnego postanowili tego nie robić.

Aktualizacja (wrzesień 2015): przygotował nową instrukcję krok po kroku, która opisuje nie tylko, jak usunąć powiadomienia, ale także całkowicie wyłączyć aktualizacje systemu operacyjnego do nowej wersji – Jak porzucić Windows 10.

Uwaga: jeśli chcesz usunąć ikonę „Pobierz system Windows”, która pojawiła się w czerwcu 2015 r. w obszarze powiadomień, możesz przejść tutaj: Zarezerwuj system Windows 10 (zwróć także uwagę na komentarze do wspomnianego artykułu, są przydatne informacje na ten temat).

Pomimo decyzji o nie uaktualnianiu, w Centrum aktualizacji pojawia się komunikat „Uaktualnij do wersji Windows 10 Technical Preview. Zainstaluj prezentację dla następnej wersji systemu Windows” nadal się zawiesza. Jeśli chcesz usunąć wiadomość o aktualizacji, jest to łatwe, a poniżej znajdują się kroki, aby to zrobić.

Uwaga: jeśli chcesz odinstalować już zainstalowaną wersję zapoznawczą systemu Windows 10, jest to dość łatwe i w Internecie są dobre instrukcje. Nie będę poruszał tego tematu.

Poniższe kroki pomogą również usunąć komunikat „Aktualizacja do wersji technicznej systemu Windows 10” w systemach Windows 7 i Windows 8 przygotowanych do oceny.

Następnie zostaniesz poproszony o ponowne uruchomienie komputera, aby zakończyć dezinstalację. Zrób to, a następnie ponownie odwiedź witrynę Windows Update, komunikat z prośbą o uaktualnienie do systemu Windows 10 powinien zniknąć. Dodatkowo warto ponownie wyszukać aktualizacje, po czym na liście ważnych znaleźć tę, którą usunąłeś, odznaczyć ją i wybrać pozycję „Ukryj aktualizację”.

Jeśli nagle staniesz przed faktem, że po pewnym czasie te aktualizacje zostaną ponownie zainstalowane, wykonaj następujące czynności:

A potem uruchom ponownie komputer. Gotowy.

Udostępnij ten artykuł
Dodaj komentarz