Jak usunąć hasło podczas logowania do systemu Windows 10?

Redaktor NetMaster
Redaktor NetMaster
9 min. czytania

Instrukcje opisują kilka sposobów usunięcia hasła podczas logowania do systemu Windows 10, gdy komputer jest włączony, a także osobno podczas wychodzenia z trybu uśpienia. Możesz to zrobić nie tylko za pomocą ustawień konta w panelu sterowania, ale także za pomocą edytora rejestru, ustawień zasilania (w celu wyłączenia monitu o hasło podczas budzenia) lub bezpłatnych programów umożliwiających automatyczne logowanie lub możesz po prostu usunąć hasło użytkownik — wszystkie te opcje są szczegółowo opisane poniżej.

Aby wykonać poniższe kroki i włączyć automatyczne logowanie do systemu Windows 10, Twoje konto musi mieć uprawnienia administratora (zazwyczaj jest to ustawienie domyślne na komputerach domowych). Na końcu artykułu znajduje się również instrukcja wideo, która wyraźnie pokazuje pierwszą z opisanych metod. Dla nowszej wersji systemu materiał dostępny jest tutaj: Jak usunąć hasło przy logowaniu do Windows 11. Zobacz też: Jak ustawić hasło w Windows 10, Jak zresetować hasło do Windows 10 (jeśli je zapomniałeś) .

Pierwszy sposób na usunięcie monitu o hasło podczas logowania do systemu Windows 10 jest bardzo prosty i nie różni się od tego, jak to zrobiono w poprzedniej wersji systemu operacyjnego. Musisz wykonać kilka prostych kroków.

Ponadto, według niektórych recenzji, jeśli wyłączenie hasła nie działa od razu, spróbuj zrobić to dwa razy: wyłącz żądanie, zastosuj, włącz, zastosuj, wyłącz ponownie.

Jeśli w oknie nie ma pola wyboru „Wymagaj nazwy użytkownika i hasła”, przejdź do Ustawienia – Konta – Opcje logowania i sprawdź, czy jest tam pozycja „Wymagaj logowania za pomocą Windows Hello dla konta Microsoft”. Jeśli tak, wyłącz i ponownie wprowadź ustawienia automatycznego logowania. Jeśli nie, uruchom wiersz polecenia jako administrator (jak to zrobić) i wpisz polecenie (naciskając po nim Enter):

Po wykonaniu polecenia zamknij wiersz polecenia i uruchom ponownie komputer. Następnie powtórz powyższe kroki – powinien pojawić się element wyłączający żądanie hasła. Ponadto opcja „Wymagaj nazwy użytkownika i hasła” będzie niedostępna, jeśli komputer jest obecnie przyłączony do domeny. Możliwe jest jednak wyłączenie żądania hasła za pomocą edytora rejestru, chociaż ta metoda jest mniej bezpieczna niż opisana przed chwilą.

Jest inny sposób na zrobienie powyższego – użyj do tego edytora rejestru, jednak pamiętaj, że w tym przypadku twoje hasło będzie przechowywane w postaci zwykłego tekstu jako jedna z wartości rejestru systemu Windows, aby każdy mógł je wyświetlić. Uwaga: podobna metoda zostanie również rozważona poniżej, ale z szyfrowaniem hasła (przy użyciu Sysinternals Autologon).

Aby rozpocząć, uruchom Edytor rejestru systemu Windows 10, naciskając klawisze Windows + R, wpisując regedit i naciskając Enter.

Przejdź do klucza rejestru

Aby włączyć automatyczne logowanie dla domeny, konta Microsoft lub lokalnego konta systemu Windows 10, wykonaj następujące kroki:

Następnie możesz zamknąć edytor rejestru i ponownie uruchomić komputer – logowanie do wybranego użytkownika powinno nastąpić bez pytania o login i hasło.

Może być również konieczne usunięcie monitu o hasło do systemu Windows 10 po wybudzeniu komputera lub laptopa ze stanu uśpienia. W tym celu system udostępnia osobne ustawienie, które znajduje się w (kliknij ikonę powiadomienia) Wszystkie ustawienia – Konta – Opcje logowania. Tę samą opcję można zmienić za pomocą Edytora rejestru lub Edytora lokalnych zasad grupy, jak pokazano poniżej.

W sekcji „Wymagane logowanie” (na niektórych komputerach lub laptopach ta sekcja może nie istnieć) ustaw „Nigdy”, a po przebudzeniu komputer nie będzie ponownie pytał o hasło.

W tym scenariuszu istnieje inny sposób wyłączenia żądania hasła – użyj elementu „Opcje zasilania” w Panelu sterowania. Aby to zrobić, naprzeciwko aktualnie używanego schematu kliknij „Ustawianie planu zasilania”, aw następnym oknie – „Zmień zaawansowane ustawienia zasilania”.

W oknie opcji zaawansowanych kliknij „Zmień ustawienia, które są obecnie niedostępne”, a następnie zmień wartość „Wymagaj hasła podczas budzenia” na „Nie”. Zastosuj swoje ustawienia. Nie we wszystkich systemach w ustawieniach zasilania znajdziesz taki element, jeśli go brakuje, pomiń ten krok.

Oprócz ustawień systemu Windows 10 możesz wyłączyć monit o hasło, gdy system wychodzi ze stanu uśpienia lub hibernacji, zmieniając odpowiednie ustawienia systemowe w rejestrze. Można to zrobić na dwa sposoby.

W przypadku Windows 10 Pro i Enterprise najprostszym sposobem byłoby użycie Edytora lokalnych zasad grupy:

Po zastosowaniu ustawień hasło nie będzie już wymagane przy wychodzeniu z trybu uśpienia.

W systemie Windows 10 Home nie ma lokalnego edytora zasad grupy, ale możesz zrobić to samo za pomocą edytora rejestru:

Gotowe, hasło nie będzie wyświetlane po wybudzeniu systemu Windows 10 ze stanu uśpienia.

Innym łatwym sposobem na wyłączenie wprowadzania hasła podczas logowania do systemu Windows 10 i zrobienie tego automatycznie jest darmowy program Autologon dla Windows, który jest dostępny na oficjalnej stronie https://docs.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/autologon .

Jeśli z jakiegoś powodu opisane powyżej metody wyłączania hasła przy wejściu nie pasują do Ciebie, możesz bezpiecznie wypróbować tę opcję, w każdym razie na pewno nie będzie w tym nic złośliwego i najprawdopodobniej zadziała. Wystarczy po uruchomieniu programu wyrazić zgodę na warunki użytkowania, a następnie podać aktualny login i hasło (oraz domenę, jeśli pracujesz w domenie, zwykle nie jest to konieczne dla użytkownika domowego, program może automatycznie zastąpić nazwę komputera) i kliknąć przycisk Włącz.

Zobaczysz informację, że automatyczne logowanie jest włączone, a także komunikat, że dane logowania są zaszyfrowane w rejestrze (czyli w rzeczywistości jest to druga metoda tego przewodnika, ale bezpieczniejsza). Gotowe — przy następnym ponownym uruchomieniu lub włączeniu komputera lub laptopa nie trzeba będzie wprowadzać hasła.

W przyszłości, jeśli chcesz ponownie włączyć żądanie hasła do systemu Windows 10, uruchom ponownie automatyczne logowanie i kliknij przycisk „Wyłącz”, aby wyłączyć automatyczne logowanie.

Jeśli korzystasz z konta lokalnego na swoim komputerze (zobacz Jak usunąć konto Microsoft Windows 10 i korzystać z konta lokalnego), możesz całkowicie usunąć (usunąć) hasło dla swojego użytkownika, wtedy nie będziesz musiał go wpisywać, nawet jeśli zablokujesz komputer klawiszami Win+L. Aby to zrobić, wykonaj następujące kroki.

Można to zrobić na kilka sposobów, jednym z nich i prawdopodobnie najłatwiejszym jest użycie wiersza poleceń:

(a jeśli nazwa użytkownika składa się z więcej niż jednego słowa, umieść ją również w cudzysłowie).

Po wykonaniu ostatniego polecenia hasło zostanie usunięte z użytkownika i nie będzie trzeba go wpisywać, aby wejść do systemu Windows 10.

Sądząc po komentarzach, wielu użytkowników systemu Windows 10 ma do czynienia z faktem, że nawet po wyłączeniu żądania hasła na wszystkie sposoby, czasami jest ono wymagane po pewnym czasie nieużywania komputera lub laptopa. A najczęściej powodem tego okazał się dołączony ekran powitalny z opcją „Rozpocznij od ekranu logowania”.

Aby wyłączyć ten element, naciśnij klawisze Win + R i wpisz (skopiuj) następujące polecenie w oknie Uruchom:

Naciśnij enter. W otwartym oknie opcji wygaszacza ekranu odznacz „Uruchom na ekranie logowania” lub całkowicie wyłącz wygaszacz ekranu (jeśli aktywnym wygaszaczem ekranu jest „Pusty ekran”, to jest to również włączony wygaszacz ekranu, opcja wyłączenia wygląda jak „Nie”).

I jeszcze jedno: w najnowszych wersjach systemu Windows 10 pojawiła się funkcja Dynamic Lock, której ustawienia znajdują się w Ustawienia – Konta – Opcje logowania.

Jeśli jest włączony, system Windows 10 może zostać zablokowany hasłem, gdy na przykład zostawisz komputer ze sparowanym z nim smartfonem (lub wyłączysz na nim Bluetooth).

Ostatnie zastrzeżenie: dla niektórych użytkowników, po użyciu pierwszej metody wyłączenia hasła logowania, na ekranie logowania pojawiają się dwaj identyczni użytkownicy i wymagają hasła. Zwykle dzieje się tak podczas korzystania z konta Microsoft, możliwe rozwiązanie opisano w przewodniku logowania dwóch identycznych użytkowników systemu Windows 10.

Udostępnij ten artykuł
Dodaj komentarz