Któregoś dnia będzie możliwe całkowite zanurzenie w wirtualnej rzeczywistości z dotykiem, smakiem i zapachem. Współczesne technologie podejmują tylko pierwsze kroki w tym kierunku, doświadczając określonej technologii osobno. Nowy rozwój był elektronicznym „językiem”, z którym każdy może wypróbować potrawy i słodycze w Internecie.
Gadżet o nazwie E-Paste został stworzony na University of OGo State University. Język elektroniczny to zestaw hydrożeli z wypełniaczami, które są zaprogramowane przez rurkę pod językiem użytkownika. W tym celu stosuje się chemikalia odpowiadające pięciu podstawowym smakowi: chlorek sodu dla słonego smaku, kwas cytrynowy do kwaśnej, glukozy dla słodyczy, chlorku magnezu i glutaminianu dla umysłów. „Te pięć gustów już stanowią bardzo dużą gamę produktów, które jemy codziennie” – mówią naukowcy.
System kodowania smaków wykorzystuje czujniki do określenia poziomu tych chemikaliów w żywności, przekształca je w dane cyfrowe, a następnie wysyła te wartości do pompy, która wstrzykuje niewielką ilość hydrożeli o różnych smakach przez małą rurkę pod małą rurą.
Podczas testów najpierw sprawdzili zdolność ludzi do rozróżnienia głównych gustów, na przykład kwaśnych. Spośród 10 osób 7 osób oceniło stopień kwasu testowanego produktu.
Następnie zespół naukowców sprawdził, czy system może odtworzyć bardziej złożone gusta – lemoniadę, ciasto, smażone jajka, uszy i kawę, dla których sześć osób zostało testowanych i ankietowanych. Okazało się, że badani są w stanie to zrobić w ponad 80 % przypadków.
Rezultat był zachęcający, chociaż sceptycy słusznie zauważają, że zapach i jego wygląd mają silny wpływ na jedzenie. Wyrażenie „wygląda apetycznie” potwierdza te komentarze. Jeden smak nie wystarczy, aby właściwie ocenić jedzenie pod kątem smaku. Wszystko to będzie działać dobrze tylko w kompleksie, kiedy jego aromat i wygląd będą transmitowane wraz z smakiem.